-15% AKCIÓ MINDEN WALK-IN ZUHANYFALRA ÉS A KIEMELT MŰMÁRVÁNY ZUHANYTÁLCÁKRA 🕑 ÉRDEKEL A KEDVEZMÉNY

Címlap / Zuhanykabin kisokos / Vásárlási útmutatók és tanácsok

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Fuenta New KDD B zuhanykabin

A szabad mozgás öröme felbecsülhetetlen, mégis kevesen értékeljük ezt a mindennapjaink során. Hiszen annyira természetes, hogy sokan bele sem gondolunk, milyen lehet az élet akkor, ha valamilyen okból akadályozva vagyunk a mozgásban.

Pedig ezzel a problémával többen küzdenek, mint gondolnánk, sőt — akár ideiglenesen, de — megeshet, hogy mi magunk is hasonló helyzetbe kerülünk.

Időskorban szinte elkerülhetetlen, hogy nehézkessé váljon a mozgás, de akár egy sportsérülés is teremthet olyan helyzetet, amiben megérthetjük, milyen kihívásokkal kell nap mint nap megküzdenie egy mozgássérült személynek.

Arról már nem is beszélve, hogy a magas zuhanytálcák és kádak már önmagukban balesetveszélyesek lehetnek, ha nem figyelünk eléggé a ki és beszállásnál.

Joggal merül tehát fel a kérdés: hogyan tehetjük akadálymentessé a fürdőszobánkat? Ezt a kérdést szeretnénk alaposan körbejárni ebben a cikkben.

Az első kérdés, amikor akadálymentesíted a fürdőszobád: fürdőkád vagy zuhanyzó

Első blikkre talán egyértelműnek tűnik a válasz: zuhanyzó.

Nem mondjuk, hogy nagyot téved, aki így gondolkodik, de szerencsére az elmúlt évtizedekben rengeteg fejlődésen ment keresztül a fürdőszobai berendezések gyártástechnológiája.

Régen és ma

Ennek köszönhetően már a 90-es évektől használatos 17 cm-es magasságú zuhanytálcák — vagy a 40 cm-es kiviteleiről nem is beszélve —, mára akár 3 cm-esre is zsugoríthatóak. Nyugodtan hagyja a fiókban a mérőszalagot, anélkül is el tudjuk képzelni, mennyivel egyszerűbb egy olyan zuhanyzóba belépni, amelyhez alig kell megemelnünk a lábunkat. (Arról már nem is beszélve, hogy ennél még alacsonyabb zuhanytálcák is beépíthetők, de erre majd később részletesebben is kitérünk.)

Még mielőtt azonban megállapodnánk abban, hogy egyértelműen zuhanykabinban kell gondolkodnunk, ha akadálymentes fürdőszobát tervezünk, fontos megemlítenünk, hogy léteznek akadálymentesített fürdőkádak is — erről néhány bekezdéssel lejjebb egy kicsit részletesebben is írunk.

 

Láthatjuk tehát, hogy kádból és zuhanykabinból is léteznek már akadálymentesített változatok. A döntéshez tehát inkább azt érdemes mérlegelnie, hogy mennyi hely van a fürdőszobájában, és ezt hogyan tudja a legjobban kihasználni.

Merüljünk mélyebbre az akadálymentesített fürdőszoba témájában, és vegyük sorra, milyen típusú zuhanykabinok és kádak közül választhat.

Walk-in besétálható zuhanykabin

Az imént már érintőlegesen beszéltünk a helytakarékosság kérdéséről. Ha az ön fürdőszobájában viszonylag kevés hely áll rendelkezésre, a besétálható — más néven Walk-in — kabinokkal akár két legyet is üthet egy csapásra. Ezek ugyanis nemcsak akadálymentesítettek, de roppant népszerűek, elegánsak. Ráadásul igen modern érzetet, tágas belső teret keltenek.

Ezeket a kabinokat úgy kell elképzelni, mint a fürdőszoba falainak folytatásaiként díszelgő, ajtók nélküli pengefalak, amelyek mögé beépítésre kerül a konkrét zuhanyzó.

A legnagyobb előnye, hogy — ahogyan azt fentebb is említettük —, nem kell rájuk ajtókat szerelni. Ezáltal látványra is sokkal több hely marad a fürdőszobában, hiszen a nyíló ajtók nem választanak le tereket, nem foglalnak el egy centimétert sem az alapterületből.

Ráadásul a mozgási nehézségekkel küzdők számára is hatalmas előny, hogy ajtók nyitogatása nélkül, gyakorlatilag egyetlen mozdulattal bejuthatnak a „zuhanykabinba”, és ugyanilyen egyszerűen távozhatnak is. Valamint a kabin belső méretével is tudunk játszani, hiszen 50 cm-től 160 cm-ig gondolkodhatunk a kialakításon. Ebből adódóan könnyedén közlekedhetünk benne.

A Walk-in zuhanykabinoknak három fajtáját különböztethetjük meg besétálhatóság szempontjából:

 1. egy oldalról besétálható zuhanykabinok;
 2. két oldalról besétálható, nem zárható zuhanykabinok;
 3. az egy oldalról besétálható, de két pengefalból összeállított zuhanykabinok.

1. Az egy oldalról besétálható Walk-in zuhanykabin

Az egy oldalról besétálható típusokat értelemszerűen inkább a fürdőszobák sarkaiban, vagy beugró zuhanyfülkéknél érdemes elhelyezni. Ez rendkívül helytakarékos kialakítás, egészen kis fürdőszobákban is remek opcióként szolgálnak.

Ha ilyen zuhanykabint keres, érdemes egy pillantást vetnie Euphoria Walk-in II zuhanyfalunkra

2.  A két oldalról besétálható zuhanykabin

Ha nagyobb zuhanyteret és belépőszélességet akarunk, érdemes a két oldalról besétálható kabint választanunk. Ezeket, méretükből és funkciójukból adódóan a fürdőszoba közepén tudjuk elhelyezni, így nagyobb helyet igényelnek a fürdőszobában, mint az egy oldalról besétálható társaik.

Cserébe viszont nagyobb mozgásteret adnak zuhanyzás közben, valamint kerekesszékkel is egyszerűbb közlekedni bennük, hiszen adott esetben nem szükséges hátrafelé mozogva kimenni, illetve forgolódni sem. Egyszerűen csak bemegyünk az egyik oldalon, majd kijövünk a másikon.

Az egyik legnépszerűbb ilyen típusú kabinunk a Euphoria Walk-in I zuhanyfal

3. Egy oldalról besétálható, két pengefalból álló zuhanykabinok

Ezeknek a típusoknak variálható legszabadabban a belépőszélessége, mert a felső merevítő rudak méretre szabhatók.

A Walk-in megoldásoknál a fürdőszoba tisztán, szárazon tartását érdemes figyelnünk, esetleg egy kilépőszőnyeget helyeznünk a kabin elé, nehogy megcsússzunk a frissen keletkezett víztócsán.

Ha megtetszett önnek ez a kivitelezés, ajánljuk figyelmébe a Modo New III Walk-in zuhanyfalat.

Amennyiben trendkövető megoldást szeretne választani, fekete walk-in zuhanyfalaink is érdekelhetik. Ebből a cikkünkből ízelítőt kaphat fekete zuhanykabin kínálatunkból is.

Hogy további segítséget nyújtsunk a döntésben, összegyűjtöttük a besétálható zuhanykabinok legszembetűnőbb előnyeit és hátrányait:

 • Mindenképpen előny, hogy mivel ezek kivétel nélkül csak pengefalakból áll és nem tartalmaznak kopó alkatrészeket, ezért minimálisak rajta az olyan felületek, amelyekben kárt tudnánk tenni (például zsanérok, vízvetők, görgők, tolóajtók stb.). Így akár kisgyermekes családok számára is ajánlott. Ráadásul egyszerű, letisztult megjelenése miatt szinte bármilyen fürdőszobastílushoz igazítható.
 • Érdemes azonban mérlegelnünk azt is, hogy a walk in falak kicsit sem zártak, ezért használat közben óhatatlanul ki tud folyni belőle a víz.
 • Figyeljünk arra is, hogy ha az épített zuhanytálca lejtésének a kivitelezését a burkolómester nem megfelelően oldja meg, a víz akár ki is folyhat, ami nemcsak a takarítás miatt bosszantó, hanem balesetveszélyes is. Az így kialakuló tócsákon ugyanis bárki megcsúszhat.

Walk-in kabinokhoz elengedhetetlen a jó alap

A Walk-in kabinokat persze kérheti akril, kőhatású műmárvány, vagy burkolható zuhanytálcával is, amelyek a lejtése a lefolyó pont felé garantált, továbbá igen könnyen tisztán tartható. Ezeknél nem okozhat problémát a pontatlan burkolás, hiszen a zuhanytálca precíz kialakítása miatt a víz nem folyik ki a fürdőszoba padlójára.

És még mielőtt továbbmennénk a különböző típusú zuhanykabinokkal, ejtsünk néhány szót a besétálható kádakról is.

Walk-in kádak

Azok számára ugyanis, akik nem szeretnék feladni a kádban fürdés élményét, de mozgásukban súlyosan korlátozottak, érdemes megfontolni egy Héra akadálymentesített akril kád beszerzését.

 

A konstrukció mögötti elgondolás, hogy a kád oldalába vágott nyitható ajtó lehetőséget biztosít az akadálymentesített beszállásra, a kád egyik végére illeszthető (ki-be rakható) ülőfelületen pedig akár kényelmesen le is ülhetünk.

Az akadálymentesített kádakra egyébként kádparavánt is szerelhetünk, így igény esetén akár zuhanyzóként is használhatóvá válik.

Csuklóajtós zuhanykabinok

A csuklóajtós kabinok — néhányan harmonikaajtósnak is nevezik ezeket —, már rendelkeznek ajtóval, ám ezeket a helytakarékosság miatt jellemzően befelé is nyitjuk. Ez azt jelenti, hogy ezek a kabinok majdnem a teljes terjedelmükben képesek nyílni.

Csuklóajtós zuhanykabin piktogram

Képzeljük csak el, ez egy 90×90-es kabin esetében már közel 90 cm-es belépőszélességet jelent, úgy, hogy az ajtaja kifelé nem kíván semekkora teret, ugyanakkor könnyen és nagy belépőszélességben nyítható.

KDJ-B

KDJ-B befelé nyíló ajtó

KDD-B

KDD-B befelé nyíló ajtó

DWB

DWB befelé nyíló ajtó

Helytakarékosság szempontjából tehát ezek a kabinok is megállják a helyüket, ami azt jelenti, hogy akár kis fürdőkben is remek szolgálatot tehetnek.

Praktikusan befelé nyílnak

A csuklóajtók legnagyobb előnye, hogy jellemzően befelé nyílnak, rendkívül nagy belépőszélességet biztosítanak, hiszen befelé nyitva teljes mértékben a falra csukhatjuk őket. Ez akkor lehet különösen előnyös, ha a fali csaptelep például a kabin bejáratával szemben helyezkedik el, így nem kell attól tartanunk, hogy egy esőztető zuhanyfejre, vagy kiálló szerelvényre rányitjuk a csuklóajtót — befelé ugyanis az ajtó nyílásának hossza gyakorlatilag megfeleződik.

DWB

DWB ajtónyitásra példa

DWJ

DWJ ajtónyitásra példa

Szélesre nyílnak

Ez az akadálymentesített fürdőszobai berendezéseknél elengedhetetlen fontosságú, hiszen nemcsak kerekesszékkel vagy mankóval okoz problémát a szűk ajtón való belépés, hanem ha egy családtagnak segítenie kell a zuhanyzásban. A csuklóajtókkal praktikusan garantálható nagy belépőszélesség azonban megoldja ezt a problémát.

Ráadásul minél kisebb a rendelkezésre álló tér, és minél több berendezés vagy bútor (pl. mosdókagyló, wc, mosógép stb.) helyezkedik egymáshoz közel a fürdőszobánkban, annál kevésbé tudjuk kifelé nyitni a zuhanyzó ajtaját.

Szimpla, vagy dupla csuklóajtós megoldás

Meg kell azonban említsük, hogy a csuklóajtók nyitása és csukása apró egy KDD-B típusnál kényelmetlenségekkel járhat, hiszen nem feltétlenül egyszerre nyílik és csukódik mindkét oldalon, ezért előfordulhat, hogy utólag igazgatnunk kell őket csukott állapotban. (Ez valóban apróság, de ha önt zavarja, érdemes KDJ-B, vagy más kialakításban gondolkodnia.)

Fuenta New KDD-B szögletes zuhanykabin

Fuenta New ajtónyitás gif

Eos KDJ-B szögletes zuhanykabin

EOS KDJ-B SZÖGLETES ZUHANYKABIN

Apró fogantyú, ami kényelmet hoz

Erre tökéletes kiegészítő elem a Radaway kínálatában a kiegészítő fogantyú, ami kintről és bentről egyaránt segíti a könnyed nyitást, illetve a zárást is.

Fogantyú Megjelenés kívülről
Megjelenés kívülről
Fogantyú Megjelenés belülről, szürke betéttel
Megjelenés belülről, szürke betéttel
Fogantyú Megjelenés belülről, fekete betéttel
Megjelenés belülről, fekete betéttel

Arta KDD foganytú

Az ajtók mennyiségét tekintve két típust különböztethetünk meg, az egyajtós és a kétajtós kabinokat.

Egyajtós zuhanykabin

Kétajtós zuhanykabin

A kétajtós megoldás akkor jelent különösen nagy segítséget, ha erősen korlátozott mindkét oldalon az ajtó kinyithatósága, de kell a lehető legnagyobb belépő szélesség. Ilyen korlátozó esetek lehetnek a fali radiátor, a túl közeli mosdóbútor, a túl közeli wc, stb.

KDD

KDD ajtónyitás gif

PDD

PDD ajtónyitás gif

Ez utóbbi típusból a ARTA KDD II, NES KDD II zuhanykabin típusokat mindenképpen érdemes szemügyre venni.

Közvetlenül a falról nyíló zuhanykabinok

Erről a típusról elöljáróban azt érdemes tudnunk, hogy alapvetően helyigényes, ellenben nagy belépőszélességgel rendelkező zuhanykabinokról beszélünk.

Emellett nagyon könnyű közlekedni benne, hiszen elegendő helyünk van, hogy kényelmesen elférjünk.

Érdekesség továbbá, hogy ezen kabinok ajtajai — ahogyan az a nevükből következik —, közvetlenül a falról nyílnak. A legtöbb zuhanykabin ajtaja ugyanis egy falra rögzített fix üvegre szerelt zsanérról nyitható, ebből adódóan minimum annyival csökkentik a belépőszélességet, amekkora a falra rögzített fix rész hossza. (NES DWJ I és Nes DWJ II)

DWJ II

falra rögzített fix üvegre szerelt zsanérról nyitható ajtó

DWJ I 

közvetlenül a falról nyíló ajtó

Lengőajtós zuhanykabinok, zuhanyfalak

A közvetlenül a falról nyíló kabinok ráadásul a legtöbb esetben nemcsak kifelé, hanem befelé is képesek is nyílni — ilyen például az Eos KDJ I szögletes zuhanykabin —, így például akkor is be tudunk lépni a kellően mély kialakítású zuhanyzóba, ha vele szemben helyezkedik el a mosdóbútor. (Egyébként éppen a két irányba nyithatósága miatt hívják lengőajtós zuhanykabinnak is.)

Ez a megoldás ráadásul nem kizárólag zuhanykabinok esetében használható. A lengőajtós kivitelezés ugyanis szimpla zuhanyajtók esetében is használható. (Zuhanyajtóról abban az esetben beszélünk, ha a zuhanyzó minden fala beépített, csak az ajtó van üvegből.)

Utóbbi esetben érdemes belegondolni: ha egy 70 cm- szélességű zuhanyzó üreg esetében egy nem közvetlenül a falról nyíló ajtó már nagyon keskennyé tenné a belépőteret. Ez azért lenne problémás, mert azonfelül, hogy elveszíteni az akadálymentességét a zuhanyzó, általánosságban véve is nehézkes lenne a belépés.

Tehát a kis méretű, de kellő mélységű zuhanyajtók esetében mindenképpen érdemes elgondolkodni a falról nyitható megoldáson.

Dupla lengőajtós zuhanyajtók, zuhanykabinok

DWD

DWD dupla lengőajtós ajtó gif

DWD+S

DWD+S dupla lengőajtós ajtó gif

DWD+2S

DWD+2S dupla lengőajtós ajtó gif

Akadálymentesítés szempontjából viszont vannak hátrányai is ennek a kivitelezésnek.

Ha például kerekesszékkel vagy mankóval próbálunk meg bejutni a zuhany alá, bizonyos esetekben problémát jelenthet a dupla lengőajtó. Kerekesszék ugyanis nehezen kivitelezhető, hogy egyszerre irányítsuk a széket, közben pedig nyissuk is az ajtókat. Ez ráadásul mankókkal sem a legkényelmesebb művelet.

Idős embereknek azonban, akiknek csak a láb magasra emelése és a kötött mozgás okoz komolyabb problémát, ideális lehet ez a típusú kabint.

És bár kevés esetben jelent problémát, de meg kell említenünk, hogy a kifelé és befelé is nyitható, dupla lengőajtós zuhanykabinoknál kényelmetlen lehet a beszállás, ha valamelyik kezünkben tartunk valamit (pl. tusfürdő, szappan stb.).

Mindenképpen érdemes tehát megfontolni, hogy milyen mértékű mozgási nehézségek állnak fenn, és annak alapján választani vagy nem választani ezt a típust.

Diszkrét csík, ami takar

Külön érdekesség, hogy az ilyen típusú kabinjaink ajtaja kérhető úgynevezett intimo sávval is. Ez annyit tesz, hogy az üvegfelületre egy körülbelül combtól mellmagasságig érő sávot marunk, amely sokat sejtet, de keveset mutat. Ez egyfelől kicsit kacér megoldás, másfelől igen divatosnak is manapság az ilyen zuhanykabin.

Azok számára tehát, akik előtérbe helyezik a zuhanyzó modern kivitelezését, mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a dupla lengőajtós típusok beszerelésén.

(Halkan megjegyeznénk: néhányan azért választják a dupla lengőajtós kabinokat, mert ez a western stílus elképesztően menő.)

Most pedig, hogy alaposan körbejártuk a zuhanykabinok típusait ajtónyitás szempontjából, vizsgáljuk meg a kérdést egy kicsit más perspektívából: vegyük szemügyre a zuhanykabin és zuhanytálca kapcsolatát.

Az első és egyben az egyik legfontosabb kérdés, amit érdemes körbejárnunk, amikor a zuhanytálca kérdését szeretnénk eldönteni: milyen magas belépőre van szükség — illetve mi a legmagasabb, amin még kényelmesen át tudunk lépni.

Ahogy a cikk elején is említettük, igen széles skálán mozoghatunk, amikor a zuhanytálca magasságáról beszélünk. Az évtized elején még a 17 cm magas tálcák voltak többségben, mára azonban az ennél alacsonyabbak vették át a stafétát, és a 3 cm magas zuhanytálca már átlagos méretnek mondható a legtöbb fürdőszobában.

Küszöbbel vagy küszöb nélkül?

Mielőtt azonban a zuhanytálcák típusairól kezdünk értekezni, azt kell eldöntenünk, hogy küszöbbel vagy küszöb nélkül szeretnénk beépíttetni az új zuhanyzónkat.

Hogy miért fontos ez?

Egy akadálymentesített zuhanyzó esetében egyáltalán nem mindegy, milyen magas akadályon kell átküzdenie magát pl. egy a mozgásában korlátozott személynek. Ha csak ezt vesszük figyelembe, egyértelműnek tűnik a válasz, nemde? Válasszuk a küszöb nélküli zuhanykabinokat.

Profil nélkül és küszöb nélkül szerelt modell
Profil nélkül és küszöb nélkül szerelt modell

 Igen ám, de van egy kis gond.

A küszöbnek ugyanis fontos szerepe van az egyes kabinkidolgozások esetében. Ez gondoskodik ugyanis a megfelelő vízáramlásgátlásról. Nem azt mondjuk, hogy a küszöb nélküli zuhanyzók használata feltétlenül maga után vonja a folyton vízben úszó fürdőszobát, de kétségtelen, hogy alaposabb odafigyelést és precízebb kivitelezést igényel egy ilyen kabin, ha szeretnénk elkerülni, hogy a fürdő csempéje folyamatosan ázzon — nekünk pedig felmosóronggyal a kezünkben kelljen zárjunk minden zuhanyzást.
A víztócsák okozta balesetveszélyt nem is említve…

Nem kell azonban rögtön elkeseredni. Ha úgy gondolja, hogy nem szeretne küszöböt, most mondom olyan alacsonyak, amit észre sem lehet venni, és még kerekesszékkel is könnyedén át lehet rajtuk gurulni.

Küszöbbel, de profil nélkül szerelt zuhanykabin modell
Küszöbbel, de profil nélkül szerelt modell

Két apró részlet, ami jelentősen megnöveli a zuhanykabin felhasználhatóságot és az élettartamot:

 • a hosszabb „szakállú” alsó vízvetők élettartama töredéke a rövid változatokénak.
 • Innovatív emelőmechanikás zsanérral szereljük az ajtókat.

A rövidebb tartósabb, mint a hosszabb

A hosszú megoldással az a probléma, hogy az ajtó aljára szerelt szilikoncsík bár felfogja az áramló víz jelentős részét, ám az ott megragadt vízmennyiség idővel elkezd kiszivárogni. Így, ha nagy tócsák nem is, kisebbek gond nélkül megállhatnak a kabin előtt. Ráadásul ezeknek a szilikoncsíkoknak a ki-be nyitások miatti kopásból eredően egyre inkább romlik a vízáramlásgátló képességük, tehát a tócsa nő!

Ajtó, ami zárt állapotban beül a küszöb mögé
Megoldás lehet, ha a zuhanykabin ajtaját egy úgynevezett emelőmechanikás zsanérral látjuk el, amely nyitott állapotban megemelkedik, zárt állapotban pedig beülteti az ajtót a küszöb mögé. Így nemcsak a nagy mozgási energiával közlekedő vízsugarat állítja meg, hanem az ajtónál összegyűlt vízmennyiséget sem engedi kiszivárogni.

Annyi bizonyos, hogy e fenti két apró részlet megmutatja miért érdemes, a zuhanyzó belépőjéhez, egy alig látható króm küszöböt helyezni. Ez ugyanis, kiegészítve a gyári optimalizált méretű vízvetővel és az emelőmechanikás zsanértechnológiával, jelentősen növeli a kabin bejáratának vízzáró képességét és az alsó vízvető élettartamát, ezáltal a zuhanykabin hosszú időn keresztüli gondtalan használhatóságát.

A legjobbat még nem is mondtuk: nálunk a küszöbök és a speciális zsanérok sem képeznek felárat. Válassza bármelyik megoldást, a zuhanykabin ára egy forinttal sem változik.

És ezzel még nincs vége az ajándékok sorának. A Radaway ugyanis minden zuhanytálcához ajándékba adja a vele kompatibilis szifont.

Ebben a cikkünkben bővebben is olvashat a speciális zsanérok fontosságáról.

Mit kell tudnia a szifonokról?

Röviden ennyit: a szifon felel a zuhanytálca vízelnyeléséért.
Ezeknek a szifonoknak azonban eltér a vízelnyelő képessége.

A Radaway által ajándékba adott szifon ráadásul egy 39 liter/perces vízelnyelő képességgel bíró fontos alkatrész. Viszonyításképpen egy átlagos kézi vagy egy esőztető fejzuhany vízkibocsátása 20 liter/perc.

Léteznek azonban olyan zuhanyok is, amelyek ennél több vizet bocsátanak ki percenként, ezért a választékunkban olyan szifonok is megtalálhatóak, amelyeknek 38 liter/perc, vagy akár 54 liter/perc a vízelvezető képességük. (Ezek egyébként jellemzően az esőztető rendszerhez még pluszban a falba szerelt hidromasszázs fúvókák esetén lehetnek szükségesek.)

Léteznek olyan szifonok is, amelyek 4 cm beépítési mélységet kívánnak meg. (Ezek azonban sok esetben nem vízbűzzárasak, hanem szárazbűzzárasak.) Sőt, olyan szifonok is megtalálhatók a kínálatunkban, amelyek kivitelezésükből adódóan öntisztítóak.

ST620: Ajándék minden megjelölt Radaway tálcához!

A szifon vízáteresztő képessége: 39 l/perc

ST620 szifon


ST620 fekete (Opcionális): A szifon vízáteresztő képessége: 39 l/perc

ST620 fekete szifon


ST620 fehér (Opcionális): A szifon vízáteresztő képessége: 39 l/perc

ST620 fehér szifon


R399: Ajándék minden Argos tálcához!

A szifon vízáteresztő képessége: 38 l/perc

R399 szifon


5 SL1: Ajándék minden Giaros és burkolható zuhanytálcához!

A szifon vízáteresztő képessége: 30 l/perc

5 SL1 szifon


B602R: Ajándék minden Korfu tálcához!

A lefolyócső átmérője 40/50 mm

B602R szifon


HS1: Ajándék minden Teos, Kios, Milos, Zafora tálcához!

A szifon vízáteresztő képessége: 42 l/perc

HS1 szifon


TURBOFLOW TB90P (Opcionális): A szifon vízáteresztő képessége: 54 l/perc!

(A normál szifonok 28 l/perc vízátfolyásúak.)

Turboflow TB90P szifon


R400 SLIM (Opcionális): A vízáteresztő képesség 33,6 l/perc

A lefolyócső átmérője 40/50 mm. Lapos tálcákhoz ajánlott.

R400 slim szifon


R400 SLIM BLACK (Opcionális): A vízáteresztő képesség 33,6 l/perc
A lefolyócső átmérője 40/50 mm. Lapos tálcákhoz ajánlott.

R400 slim black szifon


R400 SLIM W (Opcionális): A vízáteresztő képesség 24 l/perc

R400 slim w szifon


R510 (Opcionális): A vízáteresztő képesség: 38 l/perc

R510 szifon


ST50 (Opcionális): 50 mm-es lefolyófurattal rendelkező zuhanytálcákhoz ajánljuk.

ST50 szifon


Ezek a szifonok tehát a legtöbb tálcában képesek elvezetni akár nagy mennyiségű vizet is.
Apropó zuhanytálcák, hogy is volt azokkal a süllyesztett zuhanytálcákkal?

A süllyesztett zuhanytálcák mint trend

A ’80-as ’90-es évek nagy trendje volt az akár 40 cm magas zuhanytálcák használata. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy ezekben nemcsak zuhanyozni lehetett.

Ez most talán furcsán hangzik, de akkoriban nem volt ritka eset, hogy kisgyereket fürdettek a magas falú zuhanytálcákban, és az is előfordult, hogy bizonyos ruhadarabokat ebben mostak. Ez a trend azonban mára szinte teljes mértékben eltűnt.

Azonban bizonyos esetekben még ez sem jelent kényelmes megoldást. Gondoljunk csak bele, kerekesszékkel egy 3 cm magas zuhanytálca is leküzdhetetlen akadálynak tűnik. Ilyen esetekben vagy úgy alakítják ki a tálca szélét, hogy arra kívülről és belülről is fel lehessen görgetni a kerekesszéket (ez valamelyest csökkenti azonban a zuhanyzó körüli, illetve az azon belüli szabad terek méretét is.

A másik megoldás, hogy a zuhanytálcát félig vagy teljesen besüllyesztjük a padlósíkba.

Burkolható zuhanytálca

Az ilyen megoldás kivitelezhető műmárvány tálcákkal, vagy a Radaway kínálatában lévő burkolható zuhanytálcák beépítésével. Ez utóbbi különlegessége maga a gyártástechnológia.

Először CNC maróval 4 irányból alakítják megfelelőre a lejtéseket az integrált rozsdamentes zuhanyfolyóka test felé, majd egy sav és lúg álló szövetréteget helyeznek el a kialakított felületen, amelyek oldalt felfutnak a süllyesztés falára, majd erre helyezik a burkolatot.

A kész burkolható zuhanytálca beépítéséről nézze meg videónkat!

 

A száraz, épített zuhanyzó kialakítás a burkolón is múlik
Amennyiben az épített zuhanyunkban a lejtést kézzel készítik el, akkor ügyelni kell a tökéletes lejtésre, mert ha ez a kialakítás nem irányba álló” nem megfelelő, akkor pangó vizek, tócsák alakulhatnak ki a folyóka környezetében, vagy legrosszabb esetben ha a kialakítás, a süllyesztés nem megfelelő, a víz a rossz irányba a zuhanyzóból kifolyik.

A kivitelezés sikeressége tehát a nem burkolható zuhanytálcák esetében jelentős részben a burkolón múlik. Éppen ezért jó választás a burkolható zuhanytálca, mert ott már a lejtés tökéletesen ki van alakítva. Mégis lehetséges, hogy megijedve az új technológiától nem minden burkoló vállalja az ilyen tálcák beépítését. Ennek van egy roppant pozitív oldala is: ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy a legjobb burkolót fogadta fel, kérdezze meg, vállal-e burkolható zuhanytálca-beszerelést.

Sőt, valóban érdemes előre megkérdezni a szakembert, ha ugyanis utólag derül ki, hogy nem vállal ilyen jellegű munkát, csak felesleges intézkedéseket varrtunk a saját nyakunkba azzal, hogy elölről kell kezdenünk a tervezési fázist.

Ha beépíthető zuhanykabint szeretne, ennek a cikknek az elolvassásával elkerülheti a beépítéskor előforduló legnagyobb buktatókat.

De mekkora legyen a zuhanytálca?

Az egyértelmű, hogy egy akadálymentesített fürdőszoba esetében felfelé nemigen mozoghatunk, már ami a zuhanytálca magasságát illeti. Semmi sem tiltja azonban, hogy szélességben terjeszkedjünk, sőt minél szélesebb egy zuhanytálca, annál kényelmesebb a zuhanykabin akadálymentesített használata is.

A nagy méretű zuhanytálcák

Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy egy nagy méretű zuhanytálcát inkább vágható műmárványból érdemes megvalósítani, nem pedig akrilból, utóbbi ugyanis egy könnyebb anyag, így a két méterhez közeli zuhanytálca esetében már nagyon bonyolult lehet az aládolgozás.

Egy 100×80 cm-es zuhanytálca ma már átlagos méretűnek mondható, viszont egyre gyakoribb, hogy akár 160×100 cm-es zuhanykabinok, vagy 160-180cm-es zuhanyfalak is beszerelésre kerülnek. (Ezek jellemzően egy nagy alapterülettel rendelkező fürdőszobában elképzelhetőek, ahol korábban például kád volt, most pedig egy ekkora helyet kell kitölteni.)

Akadálymentesítés szempontjából a zuhanytálca mérete a zuhanytérben való kényelmes mozgás miatt fontos. Ha például olyan kabint szeretnénk, amiben minden szempontból kényelmesen elférünk, érdemes nagyobb méretű tálcákban gondolkodnunk.

Bővebben a Teos zuhanytálcákról ebben a cikkünkben olvashat.

Összegzés

Amikor tehát akadálymentesített fürdőszoba kialakításán gondolkodik, alapvetően az alábbi szempontok szerint érdemes meghoznia a döntését:

 • mekkora a fürdőszoba alapterülete;
 • ennek megfelelően kifelé vagy befelé nyíljanak az ajtók;
 • mozgásában mennyiben korlátozott személyek használják majd a zuhanyzót.

Ha ugyanis ezeket az információkat mérlegeljük, már könnyebb dolgunk van, amikor választanunk kell a különböző típusú ajtók, illetve az eltérő méretű zuhanytálcák között.

Érdemes továbbá végig gondolni azt is, milyen üvegfalat szeretnénk beépíteni a zuhanyzónkba.

Vízlepergető bevonat alapáron

A legtöbb zuhanykabin üvegfalat Easy Clean vízlepergető bevonattal ellátott edzett üvegből gyártjuk. A vízlepergető bevonat a vízkő elleni harcot könnyíti meg, az edzett üveg pedig bizonyos szintig ütésállóvá teszik a zuhanyzó falát. Ez balesetmegelőzés szempontjából is roppant fontos.

Easy Clean vízlepergető bevonat

Az EasyClean tükörsima víztaszító felület nagymértékben meggátolja a víz üvegfelületre való tapadását, ezáltal az optikai mattulást is okozó ásványi anyagok lerakódását is.

Az apró vízcseppek, melyek a méretüknél fogva megtapadnak az üveg felületén, könnyedén letörölhetőek egy puha törlőkendővel, mert nincs kémiai kapcsolat az üveg és a víz között.

A EasyClean üvegfelület ellenáll a szennyeződéseknek, de ez a felület időközönkénti gondozást, karbantartást igényel. Ennek gyakorisága függ a víz keménységétől és a zuhanyozás sűrűségétől. EasyClean védőréteggel nagymértékben hozzájárul a zuhanyzója esztétikus megjelenéséhez és az üveg élettartamának akár a megtöbbszörözéséhez is.

 

Persze azt mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy egy nagyobb méretű, szinte teljes mértékben üvegfalból készült zuhanyzó tisztítása sosem lesz álom. Néhány egyszerű trükkel azonban jelentősen megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha a zuhanykabin tisztán tartásáról van szó.

Többféle üveggel

Az egyes típusokhoz ráadásul különböző üvegtípusok közül választhat ízlésének, vagy fürdőszobájának megfelelően.

UltraClear üvegvariáció
UltraClear
Barna üvegvariáció
Barna
Fabrik üvegvariáció
Fabrik
Grafit üvegvariáció
Grafit

 

Megosztom

Tetszett a cikk?

radaway levelsorozat
Ha szeretne tájékozottan és jól dönteni zuhanyzótémában, akkor van egy ingyenes ajánlatunk, amit imádni fog:

Adja meg az e-mail-címét, amelyre elküldhetjük azokat a (csodálatos!) cikkeket, amelyeket még a Zuhanykabin kisokosunkba sem rakunk ki. Ezeket az anyagokat az ínyenceknek tartogatjuk – például Önnek.

Ez is érdekelheti

1/6