-15% AKCIÓ MINDEN WALK-IN ZUHANYFALRA ÉS A KIEMELT MŰMÁRVÁNY ZUHANYTÁLCÁKRA 🕑 ÉRDEKEL A KEDVEZMÉNY

Címlap / Zuhanykabin kisokos / Termékismertetők és -bemutatók

Hogyan kell a zuhanytálcát szakszerűen alátámasztani és beállítani? Beépítési tippek a Radaway zuhanyzási szakembereitől

"Hogyan lesz a zuhanytálcám tökéletesen vízszintes még akkor is, ha egyenetlen a padló?”

Fontos kérdés. A zuhanytálca helyes beállítása nemcsak a funkcionalitása, hanem az esztétikuma miatt is fontos.

A funkcionalitás magától értetődik: ha szakszerűen rakja le a tálcát (erről a cikkben részletesebben is olvashat), akkor a Radaway zuhanytálcák gyári lejtése „teszi a dolgát” (elvezeti a vizet tusolás közben).

A beépítés szépsége talán kevésbé nyilvánvaló, ám ugyanúgy lényeges. Képzelje el, hogy vesz egy műalkotásszámba menő Radaway-zuhanyzót, választ hozzá egy gyönyörű műmárvány tálcát. Jogosan várja el, hogy milliméter pontos legyen a beépítése.

Radaway beépített műmárvány zuhanytálca
Beépített műmárvány zuhanytálca 
(A műmárvány jobb zuhanytálcaanyag, mint a valódi márvány. Erről itt olvashat.)

Miért?

Mert a zuhanyzót évtizedre veszi – és 10 éven át nézni az apró hibákat őrjítő volna.

Ráadásul ha egy hotel fürdőjét szereli fel (vagy egy kiadásra szánt lakást újít fel), akkor a vendégéjszaka árát vagy a bérleti díjat csökkenti az, ha a helyiségek tele vannak apró hibákkal. Egy kicsit ferde tálca itt, egy trehányul festett fal ott, egy csúnyán vágott padlólemez amott – máris 10–15% mínusz.

Olvasson tovább, mert ebben a cikkben a zuhanytálca alátámasztásáról és beállításáról mindent megtud, ami egy jó beépítéshez kellhet – akár Ön csinálja, akár megbíz valakit, akár a kollégánk munkáját ellenőrizné (a zuhanyzó beépítését szívesen elvégezzük, ha szeretné).

1 cikknyi figyelmet kérek Öntől, 10 évnyi elégedettséget adok cserébe.

Milyen típusú zuhanytálcát válasszak?”

Mielőtt egy adott zuhanytálcamodellbe beleszeretne (a Kios C fekete műmárvány zuhanytálcát már a katalógusból megszereti az ember), döntse el, milyen beépítési fajta szerinti zuhanytálcát választ. 

A két nagy kategória:
1.    burkolatra helyezhető zuhanytálcák (bizonyos zuhanytálcák padlósíkba süllyeszthetők)

Zuhanytálca burkolatra helyezve és padlóba süllyesztve
Zuhanytálca: burkolatra helyezve (balra) és padlóba süllyesztve (jobbra)


2.    burkolható zuhanytálcák

 

A legnagyobb különbség, hogy (és most egyszerűsítek) az előbbit „csak lerakja”, a másikat viszont „beépíti” (burkolja). 

Ebből következik, hogy ha Ön éppen építkezik, felújít, burkolatot bont, akkor könnyebben gondolkodik a burkolható zuhanytálcán. Ha úgyis új burkolatot kap a fürdő (vagy még meg sem kapta), és ha már úgyis nekiálltunk, akkor a burkolható tálca már „nem oszt, nem szoroz”. Viszont ha korábbi zuhanyzóját cseréli, akkor lehet, hogy nem szeretne burkolatot bontani és fúrni-faragni – ilyenkor a közvetlenül burkolatra helyezhető tálca egyszerű, de nagyszerű választás. 

Elnagyolt ecsetvonásokkal megfestettük a döntést, most finomítsuk tovább az összképet:

3 fontos kérdés a zuhanytálcaválasztás előtt

1. „Szeretnék burkolatváltást a zuhanytérben – vagy nem?”
A burkolható zuhanytálca átmenet nélküli: amit az egész fürdőszobában lát burkolatot, az folytatódik a zuhanytérben is (szerintem a walk-in kialakításoknál mutat a legjobban az, ha csak egy pengefal választja le a zuhanyzót a fürdő többi részétől).

 

Ha viszont kifejezetten szeretné, hogy a zuhanyzó ránézésre is elkülönüljön, akkor a burkolatra rakható tálcával látható, hogy hol van a kint, hol van a bent.
Mindkét kialakítás szép, sem a vízelvezetésben, sem a tartósságban nincs különbség – tehát az Ön ízlésére van bízva, hogy melyiket szeretné.

2. „Szeretnék belépési magasságot?”
Ha mozgásában korlátozott vagy idős ember fogja használni a zuhanyzót, akkor megvan a válasz, hogy nem, burkolatra rakott zuhanyzóra van szükség belépési magasság nélkül – burkolható vagy padlósíkba helyezhető zuhanytálcával.

Radaway burkolható zuhanytálca burkolatváltás nélkül
Burkolható zuhanytálca burkolatváltás nélkül (Essenza Pro KDJ szögletes zuhanykabinnal)
Radaway zuhanytálca burkolatváltással
Burkolható zuhanytálca burkolatváltás nélkül (Espera Pro KDJ szögletes zuhanykabinnal)

A szükség mellett dönthet ízlés alapján is: a walk-in („besétálós”) zuhanyzók padlósíkban vannak, de bármely Radaway-zuhanyzót építheti közvetlenül a burkolatra is.
Ha burkolatra rakja a zuhanyzóját, akkor ezekre figyeljen (Ön vagy az, aki beépíti).

3. „Milyen könnyű takaríthatóságot szeretne?”
A burkolatra rakható zuhanytálcák is könnyen takaríthatók, viszont a belépési magasság miatt kicsit megakad a felmosó, figyelni kell rá. Ez egy otthoni zuhanyzónál nem gond – és máshol sem lenne az, csak ott már szempont a gazdaságosság is.

Egy közösségi zuhanyzót naponta takarítanak (pl. edzőteremben 3 zuhanyzó egymás mellett az öltözőben), mert egész nap használják, nagy az igénybevétel. Ha a zuhanytér padlósíkban van, gyorsabb a takarítás, gazdaságosabb a működés.

Radaway padlósíkba épített zuhanytálca
Zuhanytér a padlóval egy síkban (normál és bukolható zuhanytálcával)

A sík a sikk, de vajon vízszintes-e a padlósík?

Tegyük fel, hogy az építkezés eljutott oda, hogy már a fürdőszobát burkolja, a zuhanytálcát rakja le.

A zuhanytálca alatti padlóra rakja a vízszintmérőt – és lám, kiderül, hogy kicsit lejt. Az ilyesmi előfordul.

A burkolható zuhanytálcát beépítheti kötőanyaggal és polisztirol lappal is – mindkét esetben a beszerelési útmutató mutatja, hogy hol ellenőrizzük a vízszintet. Ha ezt követjük, akkor a rárakott burkolat követi a tökéletes gyári lejtést (tehát szöget számolni, lejtést matekozni külön nem kell, ez „dobozból kivéve” érkezik a Radaway esetén).

Radaway burkolható zuhanytálca beépítése

A burkolatra rakható zuhanytálca beállításánál arra figyeljen, hogy mind a 4 él vízszintes legyen. Ha vízszintes, akkor zuhanytálcája jó értelemben örökké szomjas marad: minden víz boldogan csúszik le „torkán” (szifonján), nem alakulnak ki tócsák, a gyári lejtés teszi a dolgát.

„Akril vagy műmárvány zuhanytálcát válasszak?”

A műmárvány prémium anyag és – ha a Teos vágható zuhanytálcát választja – különleges falakra, sarkokra, oszlopok mellé rakhatja a zuhanyzóját, mert a megfelel helyen kivágatja a tálcalapot. Ám ez a formázhatóság csak kétdimenziós.

„Domborzatot” könnyebb és gazdaságosabb szaniterakrilból létrehozni, ezért talál a Radaway zuhanytálcái között rengeteg akril zuhanytálcát. Lehet az lapos, előlapos, vagy levehető előlapos változat. Sőt már kőhatású felülettel is elérhetőek akril zuhanytálcák fehér és antracit színekben. 

Doros Stone C szögletes lapos zuhanytálca (antracit)
Doros Stone C szögletes lapos zuhanytálca (antracit)
antracit akril zuhanytálca
antracit akril zuhanytálca
Doros D szögletes akril zuhanytálca
Doros D szögletes akril zuhanytálca
fehér akril zuhanytálca
fehér akril zuhanytálca
Patmos A íves zuhanytálca levehető előlappal
Patmos A íves zuhanytálca levehető előlappal

Minden modell vegyszerálló és karcvédett (pl. a ráeső zuhanyrózsától nem lesz baja), érintésre mindig finom szobahőmérsékletű.

„Hogyan szintezzem a zuhanytálcát?”

Ha azt olvassa a katalógusunkban, hogy „zuhanytálca lábbal”, akkor akkor gyárilag szintezőlábbal kapja a zuhanytálcát, amit a terepviszonyhoz igazítva állíthat be. Ezeket a modelleket általában burkolatra rakva építjük be.

Néhány lapos akril zuhanytálcához rendelhet kiegészítő lábat (Argos, Delos és Doros zuhanytálcákhoz), ha jelentősen korrigálni szeretné a padló egyenetlenségeit.

A szintezőlábak segítségével a zuhanytálcája minden élét vízszintesre állíthatja még akkor is, ha a padló egyenetlen.

Radaway szintezőlábak
Szintezőlábak segítségével vízszintesre állíthatja a tálcát, akkor is, ha a padló egyenetlen

Arra figyeljen, hogy ha kiegészítő szintezőlábakat vásárol, akkor a zuhanytálca méretéhez ajánlott mennyiséget szerezze be – pl. egy 90x80 cm-es Argos D zuhanytálcához 4 lábat ajánlunk, a nagyobbakhoz 5-öt (az adott tálcához illő darabszámról talál táblázatot a Radaway katalógusában).

Radaway szintezőlábak száma
A zuhanytálca adott méretéhez szükséges lábak száma

Miért fontos ez?
Mert zuhanytálcája akkor lesz igazán tartós, ha az alátámasztásnál a súlyelosztás a lehető legegyenletesebb.

Sem a gyári, sem a kiegészítő szintezőláb nem befolyásolja azt, hogy egy adott zuhanytálca padlósíkba helyezhető-e – ez a modell kialakításától függ (pl. ha van oldalburkolata, akkor az levehető-e). Minden tálcánál jelezzük, ha süllyesztve is beépíthető.

A katalógusunkban ezzel az ikonnal jelöljük:

Radaway padlósíkba süllyeszthető zuhanytálca

A zuhanytálca beállítását örömmel megcsináljuk Önnek

Ha a zuhanykabinjának beépítését ránk bízza, akkor a tálca megfelelő alátámasztásában és beállításában is segítünk.

A zuhanykabin beépítéséről itt olvashat bővebben (és ugyanitt kérhet időpontot). 

Megosztom

Tetszett a cikk?

radaway levelsorozat
Ha szeretne tájékozottan és jól dönteni zuhanyzótémában, akkor van egy ingyenes ajánlatunk, amit imádni fog:

Adja meg az e-mail-címét, amelyre elküldhetjük azokat a (csodálatos!) cikkeket, amelyeket még a Zuhanykabin kisokosunkba sem rakunk ki. Ezeket az anyagokat az ínyenceknek tartogatjuk – például Önnek.

Ez is érdekelheti

1/6