-15% AKCIÓ MINDEN WALK-IN ZUHANYFALRA ÉS A KIEMELT MŰMÁRVÁNY ZUHANYTÁLCÁKRA 🕑 ÉRDEKEL A KEDVEZMÉNY

Címlap / Zuhanykabin kisokos / Vásárlási útmutatók és tanácsok

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Tusoló hölgy

Beszéljünk bármilyen használati tárgyról vagy berendezésről, egyvalamiben megegyezhetünk: a funkcionalitás mellett a kényelem is legalább ugyanannyira fontos. És ez éppen annyira igaz egy zuhanykabin esetében is, mint például egy kanapéval vagy konyhabútorral — esetleg egy autóval kapcsolatban.
Ebben a cikkben arról fogunk részletesen beszélni, hogy mik azok az alapvető szempontok, amelyekre egy kényelmes zuhanykabin kiválasztásánál és összeállításánál figyelnünk kell.

Azzal feltehetőleg nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy egy zuhanykabin kényelmességének egyik legfontosabb pontja az ajtóválasztás. Ez ugyanis a kabin által elfoglalt hely méretét is nagyban befolyásolja, ahogy a zuhanyzó belső terét is — azaz a zuhanyzás élményét.

Emellett azonban van még néhány dolog, amiről mindenképpen szót kell ejtenünk.

Az alábbiakban részletesen beszélünk:

  • a helyes méretválasztásról;

Konfigurátor piktogram

  • a zuhanykabinok funkcióiról és belső elrendezéséről;
Soft open-close rendszer
Soft open-close rendszer
Fogantyú
Fogantyú
  • az ajtóméretekről és az ajtónyitás irányáról, módjáról;

ajtónyitás típusok gif

Üvegvariációk

  • illetve a zuhanykabinok tisztíthatóságáról.

Vegyük tehát sorra a zuhanykabin kiválasztásának szempontjait, kezdve azzal, mire érdemes figyelni a méretválasztásnál.

Mire figyeljünk a zuhanykabin méretével kapcsolatban?

Rögtön az elején ki kell térnünk valamire, amit rengetegszer tapasztaltunk már az évek során. Amikor ugyanis az emberek számára adott egy bizonyos méretű hely, önkéntelenül is úgy kezdenek gondolkodni, hogyan tudnák ezt a rendelkezésre álló tér kihasználásával beépíteni.

Közhelynek tűnhet, de érdemes inkább úgy gondolkodnunk, hogyan tudjuk szellősen beépíteni a fürdőszobát.

Ez nemcsak a funkcionalitás szempontjából előnyös — bár tény, hogy nem árt, ha ki is tudjuk nyitni a zuhanykabin ajtaját —, de esztétikai oldalról is fontos, hogy a gondosan kiválasztott szép zuhanykabinnak saját elkülönülő helye legyen a térben. Ugyanis csak így képes impozáns látványt nyújtani.

És ezen a ponton meg is kell állnunk egy pillanatra.

Mégpedig azért, hogy tisztázzuk: nemcsak íves és négyzet alakú zuhanykabinok léteznek. Ma már igen elterjedtek a téglalap alakú zuhanyzók is.

Zuhanykabin variációk

Hogy ez miért fontos?

Az átlagos íves, vagy négyzet alakú zuhanyok jellemzően 90×90 cm méretűek. Ha viszont téglalap alakúban gondolkodunk, azonnal kinyílik a lehetőségek tárháza, és elkezdhetünk például 90×120 cm-es (vagy ennél nagyobb) kabinokban is gondolkodni, kihasználva ezzel a fürdőszoba azon tereit, amelyet a négyzet alakú kabinok kihasználatlanul hagynak.

Ez különösen akkor érdekes, amikor a fürdőszobai falai által biztosított oldaltávolság ugyan szűk, de például egy 70×120 cm-es, vagy még hosszabb téglalap alakú zuhanyzó beépítésével pótolhatjuk az így kieső teret, ezáltal a kabin továbbra is kényelmesen nyitható és bejárható lesz, de zuhanyzás közben sem kell összehúznunk magunkat. (És akkor a 75×200 cm-es méretről még nem is beszéltünk.)

Amikor tehát a kabinméret a kérdés, akkor amellett, hogy mekkora alapterületű fürdőszoba áll rendelkezésünkre, — és ezt hogyan tudjuk a lehető legoptimálisabban kihasználni úgy, hogy közben a tér szellős maradhasson — figyelnünk kell arra is, mire szeretnénk használni a zuhanyzót és hogyan szeretünk zuhanyozni.
Ezáltal a zuhanykabin nemcsak egy sarokzáró berendezés lesz, hanem a fürdőszobai tér része, amelynek elhelyezése során így már igenis lehetünk kreatívak.

És ezzel el is érkeztünk a cikk azon pontjához, amikor a zuhanykabinok funkcióiról kell beszélnünk.

Zuhany megoldások

Milyen funkciói lehetnek egy zuhanykabinnak — és mi alapján válasszuk ki a zuhanyzó elrendezését? 

Napjainkban egy zuhanyzónak már nem csak a napi rutinnak számító tisztálkodás az egyetlen rendeltetése. Választhatunk különböző zuhanyfejek és fúvókák közül, amelyek extra funkciókat biztosítanak.

Érdemes tehát mérlegelnünk, hogy a zuhanyfejből áramló vízsugarakat kényeztető masszázsra is szeretnénk-e használni, vagy maradunk az egyszerű tisztálkodásnál.

Ez már csak azért is fontos, mert egy nagy átmérőjű esőztető fejzuhany esetében, ha nem szeretnénk minden alkalommal vizes hajjal kijönni, akkor bizony érdemes nagyobb belső teret hagyni a vízesésnek, hogy ne közvetlenül a fejünk tetejére, hanem a vállainkra essen a lágy és kényeztető vízzuhatag, na persze úgy, hogy mi magunk is kényelmes testartással ideális távolságra legyünk a zuhanyfejtől, de ne túl közel az üveglaphoz.

Fontos szempont továbbá, hogy az ajtóhoz képest hol helyezkedik el a csaptelep, hiszen ez befolyásolhatja az ajtónyitás lehetséges irányát, illetve szűkítheti is a rendelkezésünkre álló teret az ajtóval szemben belógó csaptelep. Ráadásul, ha a kézi zuhanyrózsa szemben helyezkedik el az ajtóval, előfordulhat, hogy bár a kabin vízszigetelése jól megoldott, az üvegről lefolyó víz az ajtó alatt mégis szivárogni kezd.

Tusoló kialakításra rossz megoldás
Rossz zuhany megoldás
Tusoló beszerelésre jó megoldás
Jó zuhany megoldás

Valamint az is kérdés, hogy merre nyíljon a zuhanykabin ajtaja?
Vannak, akik még a puszta gondolattól is irtóznak, hogy kifelé nyíló kabint építsenek a fürdőjükbe, így ugyanis arról minden használat után a padlóra csöpög a víz. Másoknak ugyanakkor ez nem okoz problémát.

Fuenta New KDJ

Fuenta New kdj ajtónyitás
Kifelé nyíló szögletes zuhanykabin egy fix és egy nyíló oldallal.

Kisgyerekes családoknál érdemes figyelni arra is, hogy a vízsugár ne csak egy fix távolságról érkezzen. A kényelmes és alapos zuhanyzáshoz ugyanis gyerekek számára állítható magasságú zuhanyfejre van szükség. (És ugyanez érvényes akkor is, ha a családban valaki az átlagosnál magasabb, hogy neki se kelljen összekuporodva zuhanyoznia.)

Állítható méretű tusoló

Akadálymentes fürdőszoba: zuhany megoldás mozgásukban korlátozottaknak

Időskorban gyakran előforduló probléma, hogy kissé nehézkessé válik a mozgás, és ez a tisztálkodásban is korlátot jelenthet. De akár egy sportsérülés következtében is kerülhet valaki olyan helyzetbe, ami után átértékeli, hogy milyen kihívásokkal kell nap mint nap megküzdenie egy mozgássérült személynek. Az akadálymentes fürdőszobák kialakításának egy teljes cikket szenteltünk korábban, ami ide kattintva érhető el. Nagyszüleink, szüleink fürdőszoba felújításában segédkezve érdemes mérlegelni a cikkben említett szempontokat, mielőtt a döntést hoznak a zuhanykabint illetően.

Ha alaposan átgondoltuk, kik használják majd a zuhanykabint, és így pontosan tudjuk, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a jövőbeli zuhanyzónknak, térjünk át az egyik legfontosabb kérdésre: milyen méretű ajtókat szereljünk a kabinra, és az milyen módon nyíljon?

Hogyan csökkenthető az ajtónyitáshoz szükséges hely, illetve milyen módon és irányba nyílhat egy zuhanyajtó?

Arról a fentiekben már esett szó, hogy a Radaway kabinjai jellemzően két irányba is nyithatóak.

Kifelé-befelé nyíló szögletes zuhanykabin dupla nyíló ajtókkal
Kifelé-befelé nyíló szögletes zuhanykabin dupla nyíló ajtókkal

Arról azonban még nem beszéltünk, hogy milyen nyitási módok léteznek, és ezek közül melyiket érdemes választanunk. Ahogyan arról sem, hogy egyáltalán mekkora zuhanyajtók közül választhatunk és mi alapján dönthetjük el, hogy nekünk mekkora ajtóra van szükségünk.

Lássuk.

A legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy mennyi helyünk van a fürdőben. Ha ugyanis tágas tér áll rendelkezésünkre, az ajtó szinte bármekkora lehet, és bárhogyan nyílhat. Ha azonban egy szűk fürdőszobát kell berendeznünk, módosul a képlet.

Premium Plus DWJ+S

Alul-felül duplagörgős zuhanykabin tolóajtóval, oldalt fix résszel
Alul-felül duplagörgős zuhanykabin tolóajtóval, oldalt fix résszel

Ebben az esetben ugyanis az egyik üveglap a másik mögé csúszik, amikor kinyitjuk az ajtót, nem pedig a kabin falaira merőlegesen nyílik az ajtó. Ez ráadásul nemcsak azért jó, mert így biztosan nem kell kerülgetnünk a mosógépet vagy a mosdókagylót, amikor be szeretnénk lépni a zuhany alá, hanem azért is, mert így a zuhanytérből sem kell engednünk. Tehát kívül-belül helyet takarítunk meg.

Espera KDJ

Felsőgörgős zuhanykabin tolóajtóval, oldalt fix résszel
Felsőgörgős zuhanykabin tolóajtóval, oldalt fix résszel

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ennek is több variációja érhető el a piacon. A tökéletes megoldás az, ha alul és felül is görgős kialakítású az ajtó.

Ezt a hatást egyébként úgy tudjuk fokozni, ha alul és felül is dupla görgő van beszerelve. Egyszerűen azért, mert a dupla görgős kivitel — szemben a szimpla görgőssel és az alul csúszkás megoldással — nem akad el akkor sem, ha a sínrendszerbe esetleg valamilyen szennyeződés kerül.

Innovatív görgők

Sok esetben találkozhatunk azonban olyan zuhany megoldással, ahol felül görgős, alul azonban csúszkás az ajtó sínje.


Ezt nem érdemes összekeverni azzal a megoldással, amikor felül két görgő van, alul pedig egyáltalán nincs semmi, csak egy vízzáró réteg, amely a könnyed, légies nyitást a remek tisztíthatósággal párosítja. (Ilyen például az Idea DWJ zuhanyajtó.)

Igen ám, de mi történik akkor, ha ehhez túl kicsi a fürdőnk — mert kifelé és befelé nyitva is túl sok helyet harap ki a térből —, de mi mégsem szeretnénk görgőajtós megoldást?

Akkor elgondolkodhatunk egy átmeneten a nyílóajtó és a görgő között, és esetleg beszerelhetünk egy csuklóajtós zuhanykabint. Ezek az ajtók ugyanis kialakításukból adódóan nyitott állapotban fele akkora teret igényelnek, mint a hagyományosan nyíló ajtók, hiszen középen egymásra hajlanak a nyitás során. Így ráadásul a csaptelep is kényelmesen elfér az ajtóval szemben, vagy az ajtó mellett.

Rossz választás ajtónyitásra gif
Rossz választás
Jó választás ajtónyitásra
Jó választás

A Radawaynek ráadásul vannak duplaajtós változataik is, amelyeket mindkét irányba nyithatjuk, így még nagyobb belépőszélességet biztosítva, de gyakorlatilag megfelezve az ajtónyitás helyigényét, akár kifelé, akár befelé szeretnénk azt nyitni.

Arta KDD-B

Dupla csuklóajtós zuhanykabin kiegészítő fogantyúval
Dupla csuklóajtós zuhanykabin kiegészítő fogantyúval

A csuklóajtók tehát egy remek kompromisszumos megoldást nyújtanak, ha túl kicsi a fürdő ahhoz, hogy hagyományos ajtó viszont nem fér el, vagy nem nyerte el a tetszésünket. Az ideális belépőszélesség a 60 cm. Ez már elegendő a kényelmes ki- és belépéshez a zuhanykabinunknál, zuhanyajtónknál. Persze lehet ettől szélesebb is. A katalógusunkban minden termék rajzán feltüntetjük a belépőszélsséget, amit „D” értékkel jelölünk. Nézzünk pár példát csuklós zuhanyajtókra, olyan helyekre, amikor kifelé nem nyithatjuk az ajtót, mert ott van egy bútor, egy WC vagy egy kád.

Essenza KDJ-B

Csuklóajtós zuhanykabin, oldalt fix résszel
Csuklóajtós zuhanykabin, oldalt fix résszel

És a sornak még nincs vége. Léteznek ugyanis dupla lengőajtós megoldások is, arra az esetre, amikor nincs elég helyünk, hogy kifelé nyissunk egy hatalmas ajtót, viszont nagy belépőtérre van szükségünk. Az ilyen módon kettéosztott ajtó ugyanis kifelé és befelé is tud nyílni, azonban mivel nem kell teljesen kinyílniuk, rengeteg helyet spórolnak meg. (Ez egy egyméteres ajtószárny esetében csupán 40 cm-t vesz el a térből a nyílás irányába.

Eos DWD+S II

Szögletes zuhanykabin, dupla lengőajtós kivitel fix oldalfallal
Szögletes zuhanykabin, dupla lengőajtós kivitel fix oldalfallal

 Eos DWD+2S II

Szögletes zuhanykabin, dupla lengőajtós kivitel fix oldalfallal
Szögletes zuhanykabin, dupla lengőajtós kivitel fix oldalfallal

És aki azt gondolná, hogy végeztünk: téved.
Léteznek ugyanis olyan egyedi kidolgozású zuhanykabinok is, amelyek ajtajai közvetlenül a falról nyílnak — szemben a legtöbb zuhanykabinnal, amelyek ajtajai egy falra rögzített zsanérról nyithatóak. Így pontosan annyival növelik a belépőszélességet, amekkora a falra rögzített fix rész hossza lenne.

Eos DWJ I

Lengőajtós kivitelű zuhanyajtó maximális belépő szélességgel
Lengőajtós kivitelű zuhanyajtó maximális belépő szélességgel

Eos KDJ I

Kifelé-befelé nyíló szögletes zuhanykabin egy fix és egy nyíló oldallal.
Kifelé-befelé nyíló szögletes zuhanykabin egy fix és egy nyíló oldallal.

Illetve olyan kivitellel is találkozhatunk, ahol az ajtó mellett egy vagy két fix üvegrész is található, ezáltal ugyanis úgy garantálhatjuk az ajtó kényelmes nyithatóságát, hogy mellette egy vagy két oldalon mosdóbútort vagy törölközőszárítót helyezünk el.

Essenza DWJ

Essenza dwj zuhanykabin ajtónyitás gif

Nes DWS I

Lengőajtós kivitel fix üveg résszel, középre záró ajtóval.
Lengőajtós kivitel fix üveg résszel, középre záró ajtóval.

Ezek a megoldások sok fürdőszobát képesek úgy stílusossá és modernné varázsolni, hogy közben azok teljes funkcionalitását megőrzik. Hiszen az ilyen kialakítású kabinok fix részei mellett kényelmesen elfér egy fali radiátor, vagy a nagyobb fix méretűeknél egy mosógép vagy egy fürdőszobabútor is — és közben attól sem kell tartanunk, hogy ezeknek bármikor nekiütközne az ajtó.
Hogy mi történik akkor, ha ezek közül sem nyerné el igazán a tetszésünket egyik megoldás sem? Semmi gond. Választhatunk ugyanis olyan zuhanykabint, aminek egyáltalán nincs ajtaja.

Ezeket besétálható — más néven Walk-in — zuhanykabinnak hívjuk. Úgy érdemes elképzelni őket, mint a fürdőszoba falainak folytatásaiként felszerelt ajtók nélküli pengefalakat, amelyek mögé beépítésre kerül a konkrét zuhanyzó.

Modo New I Walk-In

Modo New I Walk-in zuhanyfal

Ráadásul a besétálható zuhanykabinoknak — vagyis pontosabban zuhanyfalaknak — is több fajtáját különböztetjük meg:

  • egy oldalról besétálható zuhanyfalak;
  • két oldalról besétálható, nem zárható zuhanyfalak;
  • és az egy oldalról besétálható, de két üveglappól álló zuhanyfalak.

Az egy oldalról besétálható Walk-In zuhanykabin

A két oldalról besétálható zuhanykabin

Egy oldalról besétálható, két pengefalból álló zuhanykabin

Milyen üvegből készüljön a zuhanykabin?

Alapvetően az átlátszó és a színes üvegeket különböztethetjük meg egymástól (de vannak különböző mintázatú üvegek is). Tisztíthatóság szempontjából bizonyos színes üvegek egyszerűbb feladat elé állítanak minket, hiszen kevésbé látszik meg rajtuk a vízkő és az egyéb szennyeződések. Bár meg kell hagyni, egy teljesen átlátszó üveg gyönyörű tud lenni, ha megfelelően van tisztítva.

A színes üveg lehet grafit és barna.

Átlátszó üveg
Átlátszó
Barna üveg
Barna
Grafit üveg
Grafit

Az átlátszó üvegek között is akad azonban különleges, ez az úgynevezett UltraClear üveg, amely különleges gyártástechnológiájának köszönhetően gyakorlatilag nem is látszik — teljesen úgy fest, mintha az adott helyen nem is lenne üveg. (Azt azonban meg kell jegyezzük, hogy ennek a takarítására különösen nagy gondot kell fordítanunk, de ennek módjáról a következő bekezdésben részletesebben is beszélünk majd.)

UltraClear üveg
UltraClear

És van itt még valami, amit érdemes megjegyeznünk az üvegtípusokkal kapcsolatban. Bár ez inkább biztonsági, semmint kényelmi és tisztíthatósági okból fontos, de érdemes edzett üvegből készült lapokból szerelt kabinokat vásárolni, ezek ugyanis sokkal nehezebb sérülnek, így esztétikusabbak is, ráadásul kevésbé balesetveszélyesek.

Radaway zuhanykabin 6 mm-es edzett üveg törésteszt

 

Hogyan tartsuk tisztán a zuhanykabint?

A cikk végére hagytuk a talán legkellemetlenebb témát, a zuhanykabinok tisztíthatóságát. Hiába szép és helytakarékos ugyanis a zuhanykabinunk, ha tisztán tartani maga a pokol.

De hogy enyhítsük a téma kellemetlenségét, kezdjük rögtön egy jó hírrel: ma már a legtöbb keretes zuhanykabin alumíniumprofilja nyitott. Ez pedig azért jó, mert így nem tapad le bennük a víz, így megkönnyítik a vízkő és a penész elleni harcot;

De mitől lehet még egy zuhanykabin jól tisztítható?

A duplagörgős zuhanykabinok például egyszerűen tisztán tarthatók, hiszen ezek görgői egy mozdulattal kiakaszthatóak, így könnyen elérhetővé válik mind a görgő, mind az üvegfelület. (Ez tehát plusz egy pont a görgős ajtók javára.)

Innovatív görgők

Ha szeretnénk még egy fokkal könnyebb tisztíthatóságot, érdemes alaposan megválogatnunk a kabinunkba szerelt zsanért is. A hagyományos zsanérok ugyanis az üveglapok sík felületeitől kívül és belül is elállnak (hiszen közöttük helyezkedik el az üveg), ezáltal azokat a területeket nehezebben hozzáférhetővé téve — így értelemszerűen a szóban forgó területek tisztítása is problémásabb.

Ellenben a síkzsanérokkal felszerelt zuhanykabinok esetében ez a zsanér csak kívülről türemkedik ki, belülről egybesimul az üveglappal (egy úgynevezett kúpos furatnak köszönhetően), ezáltal a teljes felület egyszerűen tisztítható pár másodperc alatt akár egy vízlehúzóval is. (Ez hosszú távon hatalmas segítséget nyújt a vízkő elleni harcban.)

Síkzsanér belülről
Síkzsanér belülről
Síkzsanér kivüről
Síkzsanér kivüről

A Radaway kínálatában egyébként 5 különböző síkzsanéros termékcsalád található (Arta, Euphoria, Fuenta New, Essenza, Essenza Pro —  ez több, mint 400 variációt jelent, szóval attól nem kell félni, hogy esetleg ne találnánk kedvünkre valót.

De ha költséghatékonyabb megoldást szeretnél és a luxuskivitel nem számít egy vízlehúzónál, akkor egy bútorboltban megvásárolható megoldás is tökéletes lesz.
És még valami.

Az általunk kínált zuhanykabinok üvegfelületein kivétel nélkül megtalálható az úgynevezett EasyClean bevonat, mely vízlepergető hatásának köszönhetően elsőrendű megoldás vízkőfoltok, lerakódások megakadályozására. Fontos azonban tudni, hogy ezt a nanoréteget időnként meg kell újítani, hogy a hatása idővel ne gyengüljön vagy múljon el teljesen.

Ráadásul ehhez a bevonathoz külön tisztítószer is kapható, amely az üvegfelület tisztítása mellett annak karbantartására is tökéletes — a Radaway tisztítószer az EasyClean bevonatot is lassabban koptatja.

Easy Clean vízlepergető bevonat: a könnyen tisztán tartható zuhany megoldás

Az EasyClean tükörsima víztaszító felület nagymértékben meggátolja a víz üvegfelületre való tapadását, ezáltal az optikai mattulást is okozó ásványi anyagok lerakódását is.

Az apró vízcseppek, melyek a méretüknél fogva megtapadnak az üveg felületén, könnyedén letörölhetőek egy puha törlőkendővel, mert nincs kémiai kapcsolat az üveg és a víz között.

A EasyClean üvegfelület ellenáll a szennyeződéseknek, de ez a felület időközönkénti gondozást, karbantartást igényel. Ennek gyakorisága függ a víz keménységétől és a zuhanyozás sűrűségétől. EasyClean védőréteggel nagymértékben hozzájárul a zuhanyzója esztétikus megjelenéséhez és az üveg élettartamának akár a megtöbbszörözéséhez is.

Megosztom

Tetszett a cikk?

radaway levelsorozat
Ha szeretne tájékozottan és jól dönteni zuhanyzótémában, akkor van egy ingyenes ajánlatunk, amit imádni fog:

Adja meg az e-mail-címét, amelyre elküldhetjük azokat a (csodálatos!) cikkeket, amelyeket még a Zuhanykabin kisokosunkba sem rakunk ki. Ezeket az anyagokat az ínyenceknek tartogatjuk – például Önnek.

Ez is érdekelheti

1/6