-15% AKCIÓ MINDEN WALK-IN ZUHANYFALRA ÉS A KIEMELT MŰMÁRVÁNY ZUHANYTÁLCÁKRA 🕑 ÉRDEKEL A KEDVEZMÉNY

Címlap / Zuhanykabin kisokos / Vásárlási útmutatók és tanácsok

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Egyedi zuhanykabin beépítési minta

A fürdőszoba-felújítás könnyen rémálommá válhat, ha a megvásárolt zuhanykabin nem passzol a burkoló által épített zuhanytálcához. Az ilyen kellemetlen eseteket elkerülendő érdemes kicsit jobban utánajárni, hogy mire érdemes odafigyelni a vágyva vágyott fürdőszoba és a zuhanykabin megtervezésekor.

De először tisztázzuk a félreértést

Az épített zuhanykabin – legalábbis a Radaway esetében – nem az egyedi méretek szerint gyártatott zuhanykabint jelenti. Nem épített, hanem egyedi zuhanykabinnak nevezzük azt, amikor például egy tetőtéri beépítés miatt speciális méretekre van szüksége és ezért egyedi méretek alapján készítetti el a zuhanykabint, valamint házilag, burkolatból alakít ki a kabinnak megfelelő méretű zuhanytálcát.

Egyedi Euphoria Walk in zuhanyfal
Ilyen egy tetőtérbe épített elegáns üvegfal.
(Egyedi Euphoria Walk in zuhanyfal)
Megoldás egy ritka elrendezésű zuhanykabinra Egyedi EOS zuhanykabin
Megoldás egy ritka elrendezésű zuhanykabinra
(Egyedi EOS zuhanykabin)

A Radawaynél azt értjük épített zuhanykabin alatt, amikor a kabin nem tálcára kerül, hanem közvetlenül a burkolatra helyezi azt. A Radaway kínálatában megtalálható összes zuhanykabin tálcára és közvetlenül a burkolatra is építhető, amit a katalógusban az alábbi ikonnal jelzünk.

épített zuhanykabin

Most tényleg számít a méret

Gyakorta megesik, hogy épített zuhanytálcánál a burkoló valamiért nem gondolja végig mondjuk egy padka kialakításánál a padka külső és belső méretét. Azaz nem veszi figyelembe azt, hogy milyen zuhanykabin kerül a padkára. Ilyenkor, ha szerencséje van a vevőnek, akkor vagy jó rá egy konfekcióméretű zuhanykabin, vagy a „project” megmenthető a Radaway kínálatában megvásárolható különböző szélességű pár centiméteres korrekcióra képes toldóprofillal.  

Standard fali profil
Standard fali profil
+ 2 cm toldóprofil
+ 2 cm toldóprofil
+ 4 cm toldóprofil
+ 4 cm toldóprofil

Egyedi méretben még megmenthető!

Amennyiben a toldóprofil sem segít megoldani a méretproblémát, akkor vagy marad a bontás és újraburkolás, vagy végső mentsvárként választhat egyedi zuhanykabint.

Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy sok esetben a burkolat kialakításakor a mester nem veszi figyelembe azt, hogy a zuhanykabin esetében milyen valós paraméterekkel lehet kalkulálni.

 A kivitelezők és szerelők a legtöbbször már csak a beépítés során szembesülnek azzal a problémával, hogy a padka nem jó méretű, hogy a 90×90 cm-es zuhanykabin valójában nem akkora, mint gondolták.

A kabin külső mérete kisebb, hiszen rá kell hogy férjen egy sztenderd 90x90cm-es zuhanytálcára. Ezért a kabin külső mérete mondjuk eleve csak 88x88cm-es, míg a belső mérete az „U” profilnál, ettől a mérettől akár 4 cm-el kisebb is lehet. Ebből adódóan a zuhanykabin üvegvonala a külső és belső méret közötti tartományban van, ami típusonként igen eltérő lehet.

1. Zuhanykabin beszerelése zuhanytálcára való építéskor (A1 ÉS A2)

ZUHANYKABIN BESZERELÉSE ZUHANYTÁLCÁRA VALÓ ÉPÍTÉSKOR (A1 ÉS A2)

2. Zuhanykabin építése közvetlenül a padlóra a fuga széléig (X1 ÉS X2)

ZUHANYKABIN ÉPÍTÉSE KÖZVETLENÜL A PADLÓRA A FUGA SZÉLÉIG (X’ ÉS X2)

3. Építés közvetlenül a padlóra, üvegvonal a fugán vagy a burkolatváltáson (Y1 ÉS Y2)

ÉPÍTÉS KÖZVETLENÜL A PADLÓRA, ÜVEGVONAL A FUGÁN, VAGY A BURKOLATVÁLTÁSON (Y1 ÉS Y2)

Nézzünk egy tipikus elrontott megoldást

Sajnos még mindig sok kivitelező 90 cm-től kezdi kiépíteni a padka burkolatát, így annak valós mérete valahol 90×95 cm táján lesz.

Elrontott épített zuhanykabin példa

Plusz kiadás, plusz idő

Egy elrontott épített zuhanytálca  jóval nagyobb annál, mint amire egy sztenderd zuhanykabin a valós mérete alapján ráférne…

Emiatt plusz költségek merülnek fel, ami egy toldóprofil esetében 10-20 ezer forint darabonként, ha pedig egyedi gyártásban kell lelkészíteni a zuhanykabint, az 20-30 ezer forinttól kezdődő felárat és pár hét csúszást jelent.

Helyes sorrend épített zuhanykabin esetében

Annak érdekében, hogy Önnel ne forduljon elő ez a hiba, a zuhanyzó tervezésekor elsőként azt kell eldöntenie, hogy hova kerüljön a burkolat, milyen kialakítású és méretű legyen az épített zuhanytálca. Ehhez előszőr kabint kell választania és ahhoz megépíteni a tálcát. Ez a helyes sorrend. Azt is el kell döntenie, hogy a kabinja széle lesz a referenciapont, vagy a kabin üvegvonalát veszi figyelembe. Azaz például egy burkolatváltás zuhanykabin külső részén vagy az üvegvonal mentén húzódjon? Csak ezt követően lehet folytatni a tervezést és a számolást.

Megosztom

Tetszett a cikk?

radaway levelsorozat
Ha szeretne tájékozottan és jól dönteni zuhanyzótémában, akkor van egy ingyenes ajánlatunk, amit imádni fog:

Adja meg az e-mail-címét, amelyre elküldhetjük azokat a (csodálatos!) cikkeket, amelyeket még a Zuhanykabin kisokosunkba sem rakunk ki. Ezeket az anyagokat az ínyenceknek tartogatjuk – például Önnek.

Ez is érdekelheti

1/6