A fürdőszobafelújítás könnyen rémálommá válhat, ha a megvásárolt zuhanykabin nem passzol a burkoló által épített zuhanytálcához. Az ilyen kellemetlen eseteket elkerülendő érdemes kicsit jobban utána járni, hogy mire érdemes odafigyelni a vágyva vágyott fürdőszoba és a zuhanykabin megtervezésekor.

De először tisztázzuk a félreértést

Az épített zuhanykabin – legalábbis a Radaway esetében – nem az egyedi méretek szerint gyártatott zuhanykabint jelenti. Nem épített, hanem egyedi zuhanykabinnak nevezzük azt, amikor például egy tetőtéri beépítés miatt speciális méretekre van szüksége és ezért az egyedi méretek alapján legyártatja a zuhanykabint, valamint házilag, burkolatból alakít ki a kabinnak megfelelő méretű zuhanytálcát.

Ilyen egy tetőtérbe épített elegáns üvegfal.
Egyedi Euphoria Walk in zuhanyfal

Megoldás egy ritka elrendezésű zuhanykabinra
Egyedi EOS II KDJ zuhanykabin

A Radawaynél azt értjük épített zuhanykabin alatt, amikor az Ön által kiválasztott vagy megépíttetett burkolatra vásárolnak akár egy standard vagy egy egyedi méretű zuhanykabint, például 90×90 cm-es méretekkel, de nem tálcára kerül, hanem közvetlenül a burkolatra lesz felépítve a zuhanykabin. A Radaway kínálatában lévő összes zuhanykabin tálcára és közvetlenül a burkolatra is építhető, amit a katalógusban a bal oldalt látható ikonnal jelöljük.

Most tényleg számít a méret

Gyakorta megesik, hogy épített zuhanytálcánál a burkoló valamiért nem gondolja végig mondjuk egy padka kialakításánál a padka külső és belső méretét, azaz nem veszi figyelembe azt, hogy milyen zuhanykabin lesz felépítve a padkára. Ilyenkor, ha szerencséje van a vevőnek, akkor vagy jó rá egy konfekció méretű zuhanykabin, vagy a „project” megmenthető a Radaway kínálatában megvásárolható különböző szélességű még pár centiméteres korrekcióra képes toldóprofillal.  (huhh!)

Standard fali profil

+ 2 cm toldóprofil

+ 4 cm toldóprofil

Egyedi méretben még megmenthető!

Amennyiben a toldóprofil sem segít megoldani a méret kompatibilitási problémát, akkor vagy bontás és újraburkolás vízzárással, vagy le kell gyártani egyedi méretben a zuhanykabint. Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy sok esetben a burkolat kialakításakor a mester nem veszi figyelembe azt, hogy a zuhanykabin esetében milyen valós paraméterekkel lehet kalkulálni.

 A kivitelezők, szerelők a legtöbbször pont a beépítés során szembesülnek azzal a problémával, hogy a padka nem is jó méretű és a 90×90 cm-es zuhanykabin valójában nem is ekkora, hanem ettől a kabin külső mérete eleve kisebb, hisz alapból rá kell hogy férjen egy sztenderd 90x90cm-es zuhanytálcára. Ezért a kabin külső mérete mondjuk eleve csak 88x88cm-es, míg a belső méretei az „U” profilnál, akár ettől a mérettől még 4cm-el kevesebb is lehet. Ebből adódóan a zuhanykabin üvegvonala pedig a külső és belső méret közötti tartományban van, ami tipusonként igen eltérő lehet.

01

Zuhanykabin beszerelése zuhanytálcára való építéskor (A1 és A2)

Zuhanykabin tálcára építve
Zuhanykabin tálcára építve

02

Zuhanykabin építése közvetlenül a padlóra a fuga széléig (X’ és X2)

zuhanykabin épített zuhanytálcán
zuhanykabin épített zuhanytálcán

03

Építés közvetlenül a padlóra, üvegvonal a fugán, vagy a burkolatváltáson (Y1 és Y2).

zuhanykabin épített zuhanytálcán
zuhanykabin épített zuhanytálcán

Nézzünk egy tipikus elrontott megoldást

Ezzel szemben valamilyen ismeretlen elképzelés alapján sajnos még mindig elég sok kivitelező,  burkoló 90 cm-től kezdi el kiépíteni a padka burkolatát, így annak valós mérete valahol 90×95 cm táján lesz.

Plusz kiadás, plusz idő

Ez az épített zuhanytálca viszont jóval nagyobb annál, mint amire egy sztenderd zuhanykabin a valós mérete alapján ráférne…

Itt plusz költségek merülnek fel, ami egy toldóprofil esetében 10-20ezer forint darabonként, vagy egyedi gyártásban kell legyártani a zuhanykabint, ami 20-30 felárat és pár hét csúszást jelenthet.

 Helyes sorrend épített zuhanykabin esetében

Annak érdekében, hogy Önnel ne forduljon elő ez a hiba, a zuhanyzó tervezésekor elsőként azt kell eldöntenie, hogy hova kerüljön a burkolat és milyen kialakításu és méretű legyen az épített zuhanytálca. Ehhez előszőr kabint kell választani és ahhoz megépíteni a tálcát. Ez a helyes sorrend. El kell döntenie, hogy a kabinja széle lesz a referencia pont, vagy a kabin üvegvonalát veszi majd figyelembe. Azaz például egy burkolatváltás zuhanykabin külső részén vagy az üvegvonal mentén húzódjon? Csak ezt követően lehet folytatni a tervezést és a számolást.

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a zuhanykabin témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.