A dolgok nem mindig alakulnak a terv szerint.


Van, amikor ezt rugalmasan tudjuk kezelni, de előfordul, hogy csak komoly idő-, energia- és/vagy pénzbefektetéssel tudjuk helyrehozni mások hibáit. Utóbbival sajnos a mai napig találkozunk az épített zuhanyzók beépítésénél.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy látjuk a vásárlóink arcán a mérhetetlen csalódottságot és tudjuk, hogy mindez egy 2 perces művelettel elkerülhető lett volna.

2 percen múlhat a boldogsága


Ha Ön is az épített zuhanykabin mellett tette le a voksát, akkor szinte biztos, hogy izgatottan várja az elképzeléseire szabott eredményt és az első tusolást. Ami csak akkor lesz álomszerű, ha talált egy burkolót, aki valóban ért a munkájához és tudja, hogy a tervezés nulladik lépése a kabin műszaki rajzának kinyomtatása.

Euphoria KDD beépítési rajz minta

Az alábbi képen mintaként szemléltetjük az Euphoria KDD műszaki rajzát.

Belegondolni is félelmetes, hogy ezen múlhat a projekt sikere és a 2 perces művelet megspórolása miatt fordulhat elő, hogy a burkolat nem lesz összhangban a kabinnal. Erre gyakran nemcsak a vevők, hanem sajnos sok esetben a kivitelezők sem gondolnak (ami igen nagy szakértelembeli hiányosságra utal) és egyszerűen a fürdőszoba burkolatával harmonikus, vagy egy végig nem gondolt méretű padkát építenek vagy besüllyesztik a „tálcarészt”.

Persze mindkettő elegáns megoldás, de számolni kell a kabin pontos méreteivel is, ami néhány esetben a standard megoldások helyett egyedi kialakítást igényel. Természetesen ez plusz idő és pénz, éppen ezért, ha alapvetően nem egyedi méretben, kivitelben gondolkodik, akkor első lépéseként a Radaway zuhanykabinok közül kell kiválasztania az Önnek valót.

Ezután már csak a hozzá tartozó műszaki rajzra lesz szüksége, amelyen megtalálja:

  • a zuhanykabin pontos, tényleges méretét (X1, X2),
  • a zuhanykabin üveg középvonalát (Y1, Y2).

Mit olvashat ki a jelölésekből?


Jó, ha tudja, hogy a kabin kihasználható mérete kisebb a katalógusban feltüntetettnél, mert a gyártók ezeket az elemeket a értelemszerűen zuhanytálcáknál kisebbre tervezik. Tehát ha épített padka mellett teszi le a voksát, akkor tisztában kell lennie a kabin tényleges külső és belső méreteivel – az alábbi ábrán az előbbit jelöli az X1, X2.

Ha fali profilos kabinba szeretett bele, akkor annak a profil méretét, vastagságát is figyelembe kell venni, mert így lesz egyértelmű, milyen vastag legyen a padka és a burkolt saroktól mérve hol kezdődjön. 

Almatea KDj beépítési rajz minta

A fenti példa jól mutatja a három különböző méretet

Mondunk egy példát, hogy mindez érthető legyen.

Tegyük fel, hogy egy 100×80-as kabinra esett a választása. Ehhez papírforma szerint a padka belső élnek 938-953 mm és 761-776 mm közé kell esnie, a külső méretnek pedig 985-1000 mm-es, illetve 785-800 mm-es tartományba.

Tehát az ajtó felőli oldalon a padkának legalább 5 cm, az oldalfalnál pedig 3 cm szélesnek kell lennie. Ideális esetben a külső méret 101×81 cm, a belső pedig 93×75 cm, így minden irányban lesz lehetőség szépen eldolgozni az éleket – úgy, hogy a padka vízszintes, sík felülettel várja a neki szánt zuhanykabint.

Természetesen ezeket nem Önnek, hanem a szakembernek kell pontosan tudnia, de a tapasztalataink szerint nagy biztonságot ad a vevőknek, ha átlátják a zuhanyzó tervezésének alapelveit. (Ehhez kapcsolódik a tökéletes, 100%-os vízszigetelés, a burkolat pontos és tökéletes lejtése és a vízelfolyások is, ami szintén egy laikusok számára is könnyen érthetővé tehető szál.)

EZEKET A LÉPÉSEKET KÖVESSE, HA zuhanykabinját burkolatra szeretné építeni

01

Zuhanykabin beszerelése zuhanytálcára való építéskor (A1 és A2)

Zuhanykabin tálcára építve
Zuhanykabin tálcára építve

A zuhanykabin gyártók a zuhanykabinok méreteit a szabvány zuhanytálcák méreteit alapul véve tervezik.

Például egy 90×90 cm-es tálcára egy 90×90 cm-es zuhanykabin a megfelelő, rászerelhető.

Ugyanakkor a kabin tényleges külső méretei értelemszerűen kisebbek, mivel a kabin fali profiljait a tálca szelétől kb. 5-10 mm-re szerelik fel.

02

Zuhanykabin építése közvetlenül a burkolatra a fuga széléig (X1 és X2)

Zuhanykabin épített zuhanytálcára szerelve
Zuhanykabin épített zuhanytálcára szerelve

Amennyiben egy Radaway zuhanykabin szerelése nem zuhanytálcára történik, akkor nem csak a katalógusban minden terméknél megadott tényleges méretet kell figyelembe vennie, hanem a burkolt fal és a kabin külső széle közötti távolságot is (X1 és X2).

Ez a távolság a zuhanytálca méreténél értelemszerűen kisebb és függ a fal függőlegességétől is.

Ezt az (X1 és X2) értéket megtalálja weboldalunkon a termék konkrét oldalán alul a letölthető technikai rajzon. Amennyiben burkolatra épiti zuhanykabinját, töltse le és adja oda a kiválasztott kabin technikai rajzát a burkolójának!

03

Építés a burkolatra, üvegvonal a fugán, vagy a burkolatváltáson (Y1 és Y2)

Zuhanykabin épített zuhanytálcára szerelve
Zuhanykabin épített zuhanytálcára szerelve

Abban az esetben, ha a zuhanyteret más színű csempével szeretné megkülönböztetni, vagy a csempe határvonalát szigorúan a kabin üvegvonala mentén szeretné, hogy végigfusson, akkor a fal és a kabin üvegvonala közötti távolságra (Y1 és Y2) van szüksége.

Ezt az (Y1 és Y2) értéket megtalálja minden termékünk, legyen az zuhanykabin, zuhanyajtó vagy kádparaván technikai rajzában.

A termékeinkhez tartozó technikai rajzokat megtalálja a Radaway weboldalán minden termék adatlapján a letölthető dokumentumok közt.

Amennyiben burkolatra épiti zuhanykabinját, töltse le és adja oda a kiválasztott kabin technikai rajzát a burkolójának!

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a zuhanykabin témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.