A tökéletes zuhanykabint megtalálni nem egyszerű feladat: az egyik túl keskeny, a másik túl nagy helyet foglal a fürdőszobából, a harmadik ajtaja pedig rossz helyen van, pont a mosdóra nyílna, így nem tűnik túlságosan praktikus választásnak.
Éppen ezért segít a döntésben, ha nemcsak 5-6 féle verzióból tudja kiválasztani a fürdőszobájára szabott verziót és szükség esetén akár egyedi gyártatásra is van lehetősége. Például a Radawaynél, a konfigurátunk segítségével.

A fürdőszoba adottságai – a mérete, a magassága, a berendezése, a vizesblokk elhelyezése és még számtalan más paraméter – meghatározó szerepet játszanak a vágyva vágyott zuhanykabin megtalálásában.

Hiszen lehet a leghőbb vágyunk egy 3 m2 alapterületű családi méretű zuhanykabin, de ha a fürdőszobánk mindössze 5 m2-es és mellette még a mosdónak, illetve a mosógépnek is kell a hely, akkor nem biztos, hogy a helykihasználás szempontjából ez lesz a legjobb választás.

Milyen szempontokat vegyen figyelembe a zuhanykabin kiválasztásánál?

  • Pontosan mérje le a fürdőszobát, hiszen a méret nem elhanyagolható szempont.

Ahhoz, hogy olyan zuhanykabint tudjon kiválasztani, ami a helyszín adottságainak is megfelel, elengedhetetlen, hogy tudja a fürdőszoba pontos méretét és a vizesblokk elhelyezkedését is. Fontos kérdés továbbá, hogy a WC és a fürdőszoba egy légtérben van-e vagy külön helyiségben, hiszen előbbinél a toalett is helyet vesz el a szűkre szabott négyzetméterekből.

Almatea KDJ egyedi zuhanykabin

Gondolja át, hogy a rendelkezésére álló helyet a zuhanykabinon kívül milyen berendezési tárgyakkal és műszaki cikkekkel szeretné felszerelni.

A kiválasztott berendezési és használati tárgyaknak, például a toalettnek, a mosdó köré épített pultnak, a fürdőszobaszekrénynek, a mosógépnek, a szárítógépnek és a falra szerelhető törölközőtartónak is kell a hely, amik szintén a zuhanykabintól veszik el a helyet.

  • Fontos a fürdőszoba berendezése is.

Mielőtt kiválasztja a zuhanykabinját, készítsen egy méretarányos, hozzávetőleges tervet arról, hogy mit-hova helyezne el benne. Ebből látni fogja azt, hogy melyek azok a zuhanykabin- vagy épp ajtófajták, amelyeket a fürdőszoba adottságai eleve kizárnak a lehetőségek közül. Például, ha a mosdó közvetlenül a zuhanykabin mellett van elhelyezve, akkor egy kifelé nyíló zuhanyajtót könnyedén, véletlenül is nekivághatunk a mosdónak.

  • Ne csak a zuhanykabinon kívül, azon belül is tervezzen.

Például azt, hogy hova kerüljön a kabinon belüli csaptelep és a zuhanyrózsa, hiszen így a befelé nyíló ajtó iránya is kérdésessé válik. De talán a kabin mérete már eleve nem teszi lehetővé ezt a fajta megoldást. Ilyenkor érdemes a görgős, vagy csúsztatható ajtókban is gondolkodni, amik helytakarékosabbak lehetnek a befelé vagy épp kifelé nyíló nyílászárónál.

Rossz választás

Jó választás

Egy másik jó megoldás görgős kivitelben.

  • Gondolja végig: van esetleg olyan adottsága a fürdőszobának, ami egyedi tervezésű zuhanykabint kíván?

Értelemszerűen előfordulhat az, hogy a fürdőszobája szokatlan paraméterekkel rendelkezik, ami a zuhanykabinjától is extrém megoldást kíván. Például, ha a fürdőszoba a tetőtérben helyezkedik el, ahol a dőlt tető pontosan a zuhanykabin egyik végéből vágna le egy darabot. 

Vagy, ha a dizájn része egy rusztikus gerenda az alacsony belmagasságú térben, akkor ehhez a zuhanykabin ajtajának vagy épp a falnak is alkalmazkodnia kell.
Ez viszont egyedi gyártású kabint kíván!

Arta KDS egyedi zuhanykabin tetőtérben

A fenti szempontok miatt természetesen alaposan meg kell fontolni, hogy hogyan használjuk ki a rendelkezésünkre álló négyzetmétereket. Szerencsére a Radaway szinte végtelen kínálatában a stílusához illő dizájnról sem kell lemondania, hiszen a Radaway zuhanykabinvariációiban több mint 2000 féle összetétel közül válogathat, zuhanyajtóból például közel 300 típus, zuhanytálcából pedig kb. 220 db áll rendelkezésre.

A kínálatban egyébként egyaránt vannak aszimmetrikus zuhanykabinok, walk-in kabinok, szögletes, ötszögletű, íves, illetve egyenesfalra szerelhető kabinok és az ajtók között is hasonlóan nagy a választék.

Mégis, ha esetleg ebben a bőségben sem találná meg a kedvére való zuhanykabint vagy egyedi gyártásra lenne szüksége, a Radaway konfigurátorával nemcsak az Önnek tetsző kabint párosíthatja össze a megfelelő ajtóval, hanem egyedi méretek alapján a sajátját is megtervezheti. (konfigurátor kép)

A Radaway 6 munkanapon belül le is gyártja egyedi zuhanykabinját, így a teljes ügyintézéssel és szállítással együtt 3 héten belül már az otthonában lehet az egyedi zuhanykabin rendelése.

A Radaway konfigurátórát itt érheti el!

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a zuhanykabin témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.